A Fogyasztóvédelem ellenőrzéseket tartott 3 bevásárlóközpontban, amelynek részleteit itt lehet olvasni.
Azontúl, hogy számos egységnek általános, nem a helyre szabott HACCP dokumentációja volt, még a következő hiányosságokat tárták fel, amelyek egy jól átgondolt élelmiszerbiztonsági koncepcióval orvosolhatóak:
Karbantartás
A sérült padlóburkolatok és hiányos falfelületek nem csupán esztétikai szempontból rontanak a vendéglátóegység minősítésén. Az ilyen helyeken könnyedén megtelepednek a rovarok, rágcsálók, ráadásul a tisztántartásuk nehezebb feladat. Az elszívóernyők, gépészeti eszközök szakcéggel történő karbantartása mind élelmiszerhigiéniai oldalról, mind tűzvédelmi szempontból is kiemelt. Egy elzsírosodott rendszer könnyen okozhat tűzesetet és szennyezheti a konyhai termékeket.
Szakosítás
Általános problémaként merült fel a szakosított hűtés, tárolás hiánya. Több helyen nyers alapanyagok kerültek készételek mellé, illetve a helyiségek nem a rendeltetésüknek megfelelően voltak használva. Így kerültek be a konyhába nyers zöldségek és mosogatták a fogyasztói tálcákat a zöldségelőkészítőben.
Kapacitás
A raktározás kérdéskörre általában legyintenek a vállalkozók, pedig üzleti szempontból sem mindegy, hogy naponta kell-e jönnie a beszállítónak vagy kényelmesen be tudod rendelni az alapanyagokat. Az alulméretezett raktárhelyiségek és a kevés hűtő mindig káoszhoz vezet, általában a szakosítás kárára megy. Olyan funkcióknak is helyet kell adni, mint a takarítószerek tárolása, csomagolóanyagok vagy a dolgozói személyes holmik elhelyezése, különben ezek is élelmiszerbiztonsági veszélyt fognak jelenteni.
Oktatás
Egy jól összeállított HACCP-ben, ami tényleg az adott működésre adaptálva, az oktatási anyag is egyénre szabott. Ez segít abban, hogy a dolgozókat folyamatosan képezni tudd és lekövesd a fluktuációt. Gyakori, hogy HACCP tanácsadó cégek postán feladják vagy a kezedben nyomják az anyagot anélkül, hogy az igazán lényeges higiéniai szempontokra felhívnák a figyelmet és segítenének a megfelelő üzemeltetési modell kialakításában. Egy ellenőrzéskor azonnal kibukik, hogyha a dolgozó nem kapott megfelelő instrukciót a munkája végzéséhez a HACCP-vel kapcsolatban és nem tudja mi a feladata a rendszer üzemeltetésében.
Az élelmiszerbiztonság a minőség legfontosabb összetevője. Ha igényes vagy a vállalkozásodra és az általad előállított termékekre nézve, akkor foglalkozz a HACCP-d rendbetételével és az élelmiszerbiztonsági folyamatok rendszeres kontrollálásával. Ezzel nemcsak egy esetleges büntetést kerülsz el, hanem kiemeled magad az erre legyintő versenytársaid közül.
A HACCP egy jól megtervezett és üzemeltethető konyhával kezdődik. Ha szükséged van segítségre, keress minket bátran!