Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

2025 új szereplőt hozott a vendéglátóhelyek ellenőrzésében – Megalakult az NKFH

2025 új szereplőt hozott a vendéglátóhelyek ellenőrzésére. Nagyon sok hírportálon jelent meg a cikk, hogy átfogó ellenőrzést tartott az NKFH az egyik fővárosi piacon, ahol nemcsak kereskedelmi egységeket, hanem a vendéglátóhelyeket is ellenőrizték. A cikkekből kiderül, hogy ez az ellenőrzés nemcsak olyan hagyományos fogyasztóvédelmi szempontokat nézett, mint pl. az ártájékoztatás megfelelősége, hanem olyan tényezőket is néztek, amit hagyományosan az élelmiszerbiztonsági felügyelők vizsgálnak.

Miket vizsgáltak az ellenőrzés során?

  • A fogyasztók megfelelő tájékoztatását.
  • Higiéniai feltételek megvalósulását.
  • Az áruk minőségét.
  • A termékek jelölését.
  • A minőségmegőrzési időket.
  • A termékek magyar nyelvű címkéinek meglétét.
  • Nyomonkövethetőséget.
  • Termékjelölések megfelelőségét.

Mit kell tudni az új hivatalról?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2016-ban megszűnt, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) 2025 januárjában alakult meg, amely a fogyasztók és a kereskedők közötti piaci egyensúly biztosítását tűzte ki célul. Az NKFH létrehozásával a kormány célja egy egységesebb és hatékonyabb fogyasztóvédelmi rendszer kialakítása.

Főbb feladatai:

  • A fogyasztók jogainak védelme, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorítása és a termékbiztonság ellenőrzése.
  • A kereskedelempolitika szakmai támogatása, a kereskedelmi tevékenység felügyelete és az élelmiszerbiztonság ellenőrzése.
  • Kereskedelmi és fogyasztóvédelmi laborvizsgálatok végrehajtása.

 

Az új hivatal folyamatos ellenőrzéseket fog végezni, tehát ha vendéglátóegységed van, a jövőben nemcsak az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felügyelőinek látogatására számíthatsz, hanem hasonló ellenőrzéseket végezhet az NKFH is. A szigorúbb ellenőrzésektől azt várják, hogy a higiéniai feltételek betartatása és a nyomonkövethetőség biztosítása hozzájárul majd ahhoz, hogy a fogyasztók biztonságosabb és ellenőrzött minőségű termékekhez jussanak.

A hivatal tájékoztatása szerint szezonális ellenőrzéseik is lesznek. A húsvéti időszakban a sonkák a gyümölcslevek és a gluténmentes termékek lesznek a fókuszban.

Cikkünkhöz az információkat az NKFH weboldaláról gyűjtöttük, mely itt érhető el: nkfh.gov.hu.

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!