Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Ezekre is figyelj, amikor megkötöd vendéglátóegységed bérleti szerződését

Miután megtalálod a legfontosabb szempontoknak megfelelő üzlethelyiséget vendéglátóegységed számára, akkor sok mindent érdemes szabályozni a tulajdonos és közted létrejött megállapodás során. Természetesen ebben jogász tud a legjobban segíteni neked, de összeszedtünk néhány szempontot, amit az üzletnyitások során tapasztaltunk az általános formai követelményeken felül.

Milyen célra adják ki neked az üzlethelyiséget

Az önkormányzati nyilvántartásba vétel során a hivatal dolgozói alaposan átvizsgálják a bérleti szerződést. Számukra az egyik legfontosabb információ, hogy a tulajdonos milyen céllal adja ki neked az üzlethelyiséget, hiszen ez alapján is ellenőrizni tudják, megfelelő-e erre a helyiség rendeltetése. Egyes budapesti, belső kerületi hivatalok még azt is megkövetelik, hogy ne csupán vendéglátás szerepeljen a dokumentumban, hanem a 11 fő üzlettípus kategória közül kiválasztott pontos megnevezés is. Amennyiben a vendéglátó termékek mellett egyéb termékeket is szeretnél árulni (pl. PET-palackos üdítő, vagy kulacs, logózott póló), akkor a kiskereskedelmet is érdemes feltüntetni a szerződésben, mert van olyan Önkormányzat, aki ezt is kéri nevesíteni.

Négyzetméterek egyezése

Az üzlet négyzetméterre vonatkozó adatait a legpontosabban kell feltüntetni, amihez a tulajdoni lap jó támpontot ad. Ha a hivatal eltérést talál a tulajdoni lapon, a bérleti szerződésben és a bejelentésben feltüntetett értékek között, visszadobja az ügyiratot tisztázás céljából, ezért fontos, hogy körültekintő legyél ezeknek az adatoknak a megadásakor. Ha az üzletben van engedéllyel rendelkező galéria, pince vagy az üzlethelyiséghez tartozó, de elkülönülő raktárhelyiség, akkor azok területeit bontásban kell megadni a négyzetméter kimutatásban.

Hatályosság

Amennyiben határozatlan időre szóló szerződést kötsz az üzlethelyiség tulajdonosával, akkor ez konkrétan legyen beleírva a dokumentumba, ne csak egy kezdődátum szerepeljen a papírokban. Lényegesen gyakoribb persze az a felállás, hogy határozott időre egyeznek meg a felek, amely igény esetén hosszabbítható.

Több szereplő, hiányzó láncszem

Figyelj arra, hogy ne legyen „hiányzó láncszem” a szerződéskötő és a tulajdonos között! Van olyan eset, hogy X magánszemély tulajdonolja az üzlethelyiséget, de ő papíron Y cégének bérbe adta ezt a helyiséget és Te, mint Z cég szeretnéd kivenni a helyet. Ebben az esetben nem lehet olyan, hogy csak az Y céggel kötsz szerződést, mert az X magánszemélynek is ki kell adnia egy nyilatkozatot, hogy hozzájárul a bérbeadáshoz. Ezt a kiegészítő nyilatkozatot minden esetben keresni fogja az önkormányzat az engedélyeztetés során.

Hulladék kérdés

Tisztáznotok kell már a legelején a tulajdonossal és a közös képviselővel, hogy mit tartalmaz a közös költség, és a bérleti szerződésben érdemes külön kiemelni a hulladékkezelés kérdését. Ha a hulladékelszállítást tartalmazza a közös költség, akkor ez legyen nevesítve a szerződésben is. Amennyiben a te céged köt szerződést a szakcéggel vagy szolgáltatóval, akkor készítsetek egy hulladékbefogadó nyilatkozatot arról, hogy a ház lehetőséget ad a kukád közös területen történő elhelyezésére.

Ne maradjon le…

Ha van elválaszthatatlan melléklete a szerződésnek, akkor azt is be kell majd nyújtani az engedélyeztetés folyamán!

Amennyiben cég szerződik céggel, akkor ne felejtkezzetek el a bélyegzőkről!

Amennyiben több aláírási jogosultsággal rendelkező tulajdonos van a cégen belül, akkor akinek az aláírása szerepel a szerződésen, annak legyen mellékelve az aláírási címpéldánya!

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!