Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

EPR és termékdíj a vendéglátásban - Gyakran Ismételt Kérdések

A következő írásunkban összefoglaltuk a termékdíjjal és az EPR-díjjal kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Részletes cikkünket a témában pedig itt találod.

Mi a helyzet a kávézókban az elviteles poharakkal? Van ezzel bármilyen teendő?

A környezetvédelmi termékdíj megfizetésére a pohár gyártója, vagy első belföldi forgalomba hozója kötelezett. A vendéglátós számára sem nyilvántartási, sem díj fizetési kötelezettség nem merül fel. Ez a megállapítás kizárólag azokra a poharakra vonatkozik, ahol a vendéglátós helyben tölti meg a poharat az itallal, vagyis a csomagolóanyag csupán „közvetítő” elemként kerül be a kiszolgálásba.

Melyek a házhozszállítást végző cégek kötelezettségei az egyszer használatos csomagolóanyagokkal kapcsolatban?

Ha SUP műanyag termékbe, vagy helyben töltésre tervezett egyszer használatos csomagolószerbe csomagolsz, akkor nem vagy EPR-kötelezett, mert a gyártó fizet. Kivételt képeznek ez alól olyan speciális esetek, ha pl. díszcsomagolást készítesz a macaronjaid számára vagy speciális dobozba, pl. kalapdobozba rakod a tortát és nem a hagyományos tortadobozba.

Grab&go hűtőbe helyezett előrecsomagolt ételek csomagolóanyagára milyen kötelezettségek vonatkoznak?

A grab&go termékek jellemzően azonos csomagolószerekbe vannak csomaglva, mint a helyben tötlésre szánt termékek, így a csomagolószer gyártója vagy első belföldi forgalomba hozója fizeti meg az EPR-díjat és a vendéglátós számára nincs kötelezettség ezzel kapcsolatban.

Mi történik, ha a vendéglátós pl. a narancslevet kis műanyag palackba tölti, de a vendég döntően ott fogyasztja el?

2024. január 1-től vezette be a MOHU a DRS visszaváltási rendszert, amely a Magyarországon gyártott maximum 3 literes fém, műanyag vagy üveg palackok kötelező visszaváltását írja elő. A palackok után nem EPR-díjat, hanem a DRS-díjat kell majd fizetni ezen a rendszeren keresztül a gyártónak.

Mi a helyzet, ha a vendéglátó egység maga importálja a csomagolóanyagokat és nem magyarországi forgalmazón keresztül veszi meg?

Külföldi csomagolóanyag beszerzése esetén a gasztrovállalkozást több díj is terheli:

  • A beérkezett csomagolószer termékdíja,
  • A lebontott csomagolás, amiben a csomagolószer érkezett (pl. fólia, kartondoboz, raklap) EPR-díja és környezetvédelmi termékdíja
  • A felhasznált csomagolóanyag utáni EPR-díj (készletre vétel esetén a környezetvédelmi termékdíjat ilyenkor már nullásan kell negyedévente beadni a NAV felé)

Ha a vendéglátós külső helyszínre visz ki egy rendezvényre szendvicseket, sütiket karton dobozban, ezzel mi a teendő?

Ha a gasztrovállalkozás kiviszi és hulladékként a helyszínen hagyja: EPR-díj fizetési kötelezettsége van. (kartondobozok, egyéb edényzet)

Ha kiviszi és a csomagolóanyagot visszaszedi, telephelyére szállítja: nincs díjfizetési kötelezettsége.

Cukrászda az elviteles torta dobozzal, fagyis tégellyel hogyan járjon el? És amit helyben is egyszer használatos edényben lehet elfogyasztani? (pl. gesztenyepüré)

A tortadoboz, a fagyis pohár vagy a gesztenyepüré csomagolása hasonló esetek, mint a korábban taglalt kávés papírpohár, vagyis a csomagolóanyag után a gyártó fizeti meg a termékdíjat.

Cukrászda celofán tasakba kis kekszeket készít össze, amit elvitelre is meg lehet venni. Ilyenkor mit lehet tenni?

A celofán értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett csomagolóanyagnak minősül, így a gyártó már megfizette utána az EPR díjat.

A könyvelő el tudja-e készíteni az EPR bevallást?

Elképzelhető, de érdemes egyeztetni ezzel kapcsolatban, mert ez a speciális terület nem feladata. Mivel a vendéglátás területén igen bonyolult ügymenetek is kialakulhatnak, érdemes inkább EPR szakértő segítségét kérni a bevallások elkészítésében.

A válaszok összeállításában Varga Katalin, az EPR.hu Szakértők Kft. tanácsadója segített nekünk.

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!