Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Milyen végzettség szükséges büfé és étterem nyitáshoz 2024-ben?

A tavalyi évben rengeteg megkeresést kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen végzettséggel lehet vendéglátóegységet üzemeltetni. Különösen a büfé népszerű bejelentési forma, ami kínálatát tekintve„határeset” a gasztrovállalkozások között, ezért sokakat foglalkoztat a végzettséggel kapcsolatos kérdés. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy milyen végzettséggel lehet elindítani egy büfét és mi szükséges egy komolyabb étterem üzemeltetéséhez 2024-ben.

Milyen végzettségek szükségesek étterem nyitásához?

Egy étterem esetén elkerülhetetlen a szakképzett munkaerő felvétele. A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet összefoglalja, mely végzettségekkel lehet ételt és italt készíteni, illetve értékesíteni. Könnyebbséget jelent, hogy nem szükséges minden dolgozónak szakképzett munkerőnek lenni, elegendő, ha műszakonként egy szakképesítéssel rendelkező dolgozó felügyeli a többiek munkáját.

Meleg és hideg ételek, italok készítéséhez a jogszabályban felsorolt végzettségek:

  • Szakács (Szakácssegéd)
  • Szakács szaktechnikus
  • Diétás szakács
  • Vendégtéri szaktechnikus

Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásához a jogszabályban felsorolt végzettségek:

  • Pincér – vendégtéri szakember (Pincérsegéd)
  • Vendégtéri szaktechnikus

Természetesen a korábban, más megnevezéssel megszerzett szakmák is elfogadhatók, amelynek listája korábbi cikkünkben megtalálható.

Kell-e végzettség büfé nyitásához?

A büfé mindig is érdekes kivétel volt vendéglátóegységek között, ugyanis ez az a bejelentési forma, amelyhez sem étel-, italkészítés, sem értékesítés szempontjából nem szükséges végzettség a rendelet szerint. De kizárólag akkor, hogyha a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott termékek szerepelnek az étlapon:

Büfétermékek: a forgalmazás helyén előállított

  • grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,
  • lángos-, palacsintafélék,
  • meleg és hideg szendvicsfélék,
  • valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek,
  • és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok.

A fentiektől eltérő, komplexebb ételeket és italokat előállító gasztrovállalkozások már a melegkonyhás büfé kategóriába sorolhatók, tehát szükségesek a korábban taglalt végzettségek.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni az üzletkör besorolásokat. Értelemszerűen, ha valaki étteremként jelöli meg a vállalkozását, akkor az arra vonatkozó végzettséget kell teljesítenie. Tehát, ha végzettség nélkül szeretne valaki nyitni, akkor a büfé kategóriát kell választani és a választékban nem túllépni a büfétermék kategóriát.

Amennyiben az üzletnyitásban, üzlet kialakításban, adminisztrációs folyamatokban segítséget tudunk nyújtani, akkor telefonon vagy az árajánlatkérő űrlapon várjuk a megkeresést!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!