Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Jogszabályi változások a vendéglátó végzettségek terén

Frissítés: A szeptember elejétől életbe lépő rendelet komoly terhet jelentett volna a gasztrovállalkozások számára, különösen a jelenlegi munkaerőhiány mellett. A szakmai és piaci nyomás hatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. október 13-án módosította a rendeletet. Enyhítettek a feltételeken, továbbra is szükség lesz a korábbi szabályozás szerint előírt felügyeletre, azaz szakképesítéssel rendelkező dolgozó mellett végzettséggel nem rendelkezők is készíthetnek meleg és hideg ételeket, cukrásztermékeket. Természetesen ezt minden műszakban biztosítani kell. A büfé termékek is visszakerültek a korábbiak szerint a rendelet szövegébe, vagyis ezek előállításához nem szükséges szakképzett munkavállaló.

Az idei év komoly kihívások elé állította a vendéglátó ipart, és ehhez még hozzájárult egy csomó jogszabályi változás is. Július 1-jétől változott az engedélyeztetési folyamat és megszűnt a különengedély, illetve hamarosan a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén egy másfajta adminisztrációs folyamatnak kell majd eleget tenni. Ősszel módosultak a szakképesítéssel kapcsolatos követelmények is, amik a vendéglátást is érintik.

Az ételkészítés most már szakképesítéshez kötött

Míg korábban elegendő volt, hogy a konyhai műveletek elvégzésére minden műszakban legalább egy szakképzett személy legyen jelen, most a 34/2021 (VII.26.) ITM rendelet 2021. szeptember 1-jével felülírta ezt a lehetőséget. A hideg-meleg étel és italok készítése mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

Már nem elegendő, ha a konyhán egyetlen vezető szakács rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden kolléga számára szükséges a végzettség, aki az ételeket előállítja.

A kiszolgáláshoz elég, ha van szakképzett felügyelet

A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

Ami már fejfájást jelenthet a szakmákban dolgozóknak, hogy a büfé termékeket készítő és forgalmazó vállalkozásoknak (pl. iskolai büfé kategória) idáig nem kellett végzettség a tevékenység végzéséhez, viszont ez a most életbe lépő rendeletben már nem szerepel.

Milyen végzettség kell most egy étterem nyitáshoz?

Javasoljuk, hogy nézd meg a korábbi cikkünkben a régi rendelet alapján meghatározott szakképesítéseket is, mert feltételezzük, hogy ezeket is elfogadják majd a jövőben, annak ellenére, hogy az új rendelet nem tér ki rájuk. Ezek az aktuálisan elfogadott bizonyítványok:

Tevékenység: Meleg és hideg ételek, italok készítése

Választható szakképesítések a hatályos rendelet szerint:

  • Szakács (Szakácssegéd)
  • Szakács szaktechnikus
  • Diétás szakács
  • Vendégtéri szaktechnikus

Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:

  • Szakács
  • Vendéglátás-szervező
  • Vendéglős

Tevékenység: Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása

Választható szakképesítések a hatályos rendelet szerint:   

  • Pincér – vendégtéri szakember (Pincérsegéd)
  • Vendégtéri szaktechnikus

Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:

  • Pincér
  • Vendéglátó eladó
  • Vendéglátás-szervező
  • Vendéglős          

Borítókép: ABDULLA M / Unsplash

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!