Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Bambusz eszközök a vendéglátásban – erre figyelj!

Ha a vendéglátóegységed az elviteles étel- és italkiszolgálásra épül, akkor meg kell találnod a megfelelő eldobható eszköz beszállítódat. 2021. július 1-jétől a műanyag eszközöket felváltották a környezetbarát megoldások, többek között a bambuszból készült evőeszközök. Ám nem minden zöld, ami annak látszik. Mire figyelj oda, amikor kiválasztod egyszerhasználatos bambusz eszközeidet a vendégkiszolgáláshoz? Cikkünkből megtudod!

Miért jó választás a bambusz?

A bambusz igazi szupernövény, szinte az egyetlen, amelyik az emberi túlfogyasztás sebességével arányosan képes nőni. A leggyorsabban növekedő bambuszok 1 év alatt elérik maximális méretüket, folyamatosan ellátják a piacot nyersanyaggal.

Termesztéséhez nem szükséges trágya, permetező szer vagy rovarölő anyag, hiszen teljesen „önellátó” és ellenálló ebben a tekintetben. Így a növény maga semmilyen káros anyagot nem szív fel, a belőle készülő eszközök teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre.

Bambuszból készülnek teljesen lebomló, illetve többször használatos eszközök is.

Vegyszermentességének köszönhetően 100%-ban komposztálható. A „tiszta” bambusz alig néhány hónap alatt lebomlik, míg más anyagokkal keverve a bambusz összetevő arányától függően 2-10 év alatt.

A bambusz tehát még a környezetbarát megoldások között is magasan vezeti a mezőnyt, ezért, ha a koncepciód megengedi, érdemes bambusz eszközöket választanod.

Mire figyelj a bambuszból készült termékek kiválasztásánál?

Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő eszközöknek mindig kiemelt figyelmet tulajdonítottak a szakhatóságok. Számtalan forgalmazó a környezetvédő új hullámot meglovagolva főleg bambusszal kevert, látszólag környezettudatos eszközöket kezdett árulni. Azonban egyes anyagok pl. a melamin bambusszal keverve bizonyos mértékben ártalmasak lehetnek az egészségre. A melamint és bambuszt tartalmazó termékekben a melamin, valamint a formaldehid együttes kioldódása gyakran jelentősen meghaladja az Európai Unió által megállapított határértéket.

Tehát ne tévesszen meg a „környezetbarát” megjelölés, ez önmagában még nem garancia arra, hogy a terméket az étkeztetésben is használni lehet. Minden a vendéglátásban használt eszköznek, csomagolóanyagnak élelmiszeripari minőséget kell képviselnie, melyekről gyártói tanúsítvánnyal kell rendelkezned. Ez garantálja, hogy nincs jelen a fogyasztókra veszélyes anyag az összetevők között. Érdemes figyelni az egyes termékeken elhelyezett „glass-fork” ikont, vagyis a pohár és villa jelölést, mely minden esetben azt jelenti, hogy az adott termék élelmiszer tárolására alkalmas, biztonságos anyagokból készült.

Nem elég a jó szándék, ha a természetbarát megoldásokat keresed, fontos ezeknek a tudatos kiválasztása is a vendégeid érdekében.

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!