Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

A kényszer-melegkonyhák története, avagy a 200 méteres szabály

Amikor étterem nyitásában gondolkozol, akkor érdemes figyelembe venni az olyan környezeti tényezőket és körülményeket, amelyek befolyásolhatják a működésedet, illetve a koncepciódat. Fontos szempont lehet az alkoholárusításra vonatkozó korlátozás, ha oktatási vagy egészségügyi intézmény található a vendéglátó egységed 200 méteres körzetében. Milyen esetben kell foglalkoznod a rendelettel? Megmutatjuk!

Szeszes ital árusítás és ami mögötte van

A sörkultúra és az igényes szeszesitalok fénykorát éli Magyarország. Egy finom kézműves sör vagy egy minőségi koktél a rekkenő nyári hőségben bármelyik vendégedet felfrissíti. De mielőtt telepakolod az italhűtődet a hűsítő finomságokkal, jól nézz körül az utcádban!

Ugyanis létezik a 210/2009. (IX. 29.) Kormány rendelet, amely kimondja:

„A melegkonyhás vendéglátó üzlet kivételével tilos szeszes italt kimérni nevelési-oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül.”

A rendelet értelmezéséhez tisztáznunk kell, mi számít szeszes italnak. Tulajdonképpen minden alkohol tartalmú ital ebbe a kategóriába esik. Ez alól kivételt képez a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonata, valamint ezek felhasználásával készült termék, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalok.

Ezek után értelmezzük a melegkonyhás vendéglátóegység fogalmát is a rendelet alapján. Olyan üzlet, ahol az ételeket meghatározóan a helyszínen készítik és amely a következő termékeket forgalmazza:

  • meleg- és hideg ételeket,
  • cukrászati készítményeket,
  • sütő- és édesipari termékeket,
  • kávét, szeszesitalt és szeszmentes italokat.

Tehát, ha vonatkozik rád a 200 méteres szabály, akkor mindenképpen melegkonyhás vendéglátóegységet kell üzemeltetned, ha alkoholt akarsz árulni.

Az önkormányzat által meghatározott új üzlettípus besorolás szerint két vendéglátó egység fajta felel meg a melegkonyhás egység fogalmának: az étterem és a büfé.

Nemrég az egyik önkormányzatnál feltettük ezt a kérdést, hogy a melegkonyhás büfé elegendő-e a fenti probléma esetén. Nagyon határozatlan választ kaptunk, amely következhet abból, hogy az új üzlettípus besorolás csak az idén lépett hatályba és korábban ez a kérdés nem merült fel. Az ügyintéző álláspontja szerint, ha valaki biztosra akar menni, akkor melegkonyhás éttermet nyit, bár nem zárkózott el egyértelműen a melegkonyhás büfé variációtól sem.

Sajnos nem tudunk egységes elbírásáról beszámolni ezen a területen sem. Akadnak olyan budapesti belső kerületi önkormányzatok, akik szigorúan veszik a 200 méteres szabályt és ellenőrzik a nyitni kívánó egységeket, hogy milyen választékot kívánnak tartani. Gyakran hallottuk már azt a megállapítást tőlük, hogy számukra a melegkonyhás vendéglátóegység nem egy street food hely, hanem egy olyan vendéglő, ahol leves, főétel és desszert is szerepel az étlapon. De olyan kerületet is tudnánk említeni, ahol egy hamburgerező már simán kielégíti az önkormányzati elvárást.

Amire még figyelj oda

Ha nincs melegkonyhád, akkor sem kell egyből elvetned a kézműves sörök gondolatát a rendelet szerint, ugyanis a közeledben található szociális intézmények működési idejének lejárta után még árulhatsz szeszes italt, ha a helyileg illetékes jegyző engedélyt ad rá. A gyakorlatban azonban nem találkoztunk még ilyen engedménnyel az ügyfeleink történetében.

Számíthatsz arra is, hogy a jegyző kérni fogja a szomszédok vagy az üzletedet befogadó társasház/épület lakóinak hozzájárulását, hogy alkoholt árusíthass. Sokan kiskapunak látják, hogy a nyitáskor biztosítják a rendeletben elvárt melegkonyhás választékot, majd a működés során ez folyamatosan elkopik, és végül az alkoholon kívül nincs más az étlapon. Ez az út semmiképpen sem járható, mivel a hatóságok a későbbiekben is ellenőrizhetik, hogy valóban megfelel-e az egység kínálata a követelményeknek.

Mielőtt belevágnál az étterem nyitásba, gondolkodjunk együtt a koncepción, hiszen akadhat jó pár olyan szempont, amire nem gondoltál!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!