Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Adminisztráció étterembezárás esetén

Milyen teendőid vannak, ha bezárod az éttermed vagy üzemeltetőt váltasz?

Az elmúlt hetekben több étterem is végleg kitette a zárva táblát. A pandémia miatt sokan kényszerültek ilyen nehéz döntést meghozni, de az is előfordul, hogy az étterem nem szűnik meg, csak az üzemeltetése új céghez került, ezért a régi tevékenységét fel kell függeszteni az adott telephelyen. Bár nem szeretünk az ilyen témákról beszélni, mégis sokan fordultak hozzánk az elmúlt időszakban ilyen jellegű kérdésekkel, ezért megosztjuk, hogy mi a teendő, ha a kereskedelmi tevékenységedet meg szeretnéd szüntetni.

Önkormányzat

A legtöbb feladat az önkormányzati „kijelentkezéssel” lesz. Ahogyan a nyitásnál bejelentetted az éttermedet, úgy a megszüntetést is jelezned kell a helyi jegyzőnek. Önkormányzatonként eltérő lehet a folyamat, de néhány kerület felhívása során arra jutottunk, hogy a kereskedelmi tevékenység megszüntetését legkésőbb az utolsó „munkanapon” kérik bejelenteni az E-önkormányzaton keresztül vagy kitöltött formanyomtatvánnyal, amelyet a város vagy kerület honlapjáról is le lehet tölteni.

NÉBIH

Emlékszel még a FELIR-számodra? A kereskedelmi tevékenységed megszüntetésével erről az egyedi azonosítóról is le kell mondanod, amennyiben nem kívánsz többet vendéglátással, élelmiszerelőállítással vagy forgalmazással foglalkozni a jövőben.

Az önkormányzat által elküldött határozatot, amiben szerepel, hogy megszüntetted a tevékenységedet el kell küldeni a felir@nebih.gov.hu e-mail címre. A NÉBIH ez alapján tudja megszüntetni a FELIR számodat.

OSZIR és KÜJ-KTJ

Az OSZIR regisztrációddal, illetve a KÜJ-KTJ azonosítóiddal nem kell a továbbiakban foglalkoznod. Azt a választ kaptuk a hivataloktól, hogy sem az ÁNTSZ, sem a Környezetvédelmi Hatóság felé nem kell jelezned a tevékenységed megszüntetését.

NTAK

Mivel az NTAK regisztráció a vendéglátóegységek részére még nagyon friss, ezért pontos információval nem tudunk szolgálni. De mivel a szálláshely szolgáltatás megszűnése esetén is törölhető a szálláshely a rendszerből, ezért várhatóan a vendéglátóegységek regisztrációját is hasonló módon meg lehet szüntetni.

Pénztárgép megszüntetése

A pénztárgéped megszüntetését minimum a bezárást megelőző 5. napig be kell jelentened az állami adóhatóság felé a megfelelő nyomtatvány segítségével, amely a NAV honlapján megtalálható.

Egyéb ügyintézés

Érdemes ezeken felül tüzetesen átnézned a szolgáltatókkal kötött szerződéseket és idejében felbontanod azokat, nehogy nem várt számlák érkezzenek vagy például fél év múlva megjelenjen a rágcsálóírtó, de már egy üres éttermet talál. Ne feledkezz el a közüzemi számlák ügyében is eljárni és lemondani a szolgáltatásokat!

Természetesen, ha nemcsak a telephelyet adod föl, hanem a cégedet is meg akarod szüntetni, akkor a könyvelőd és az ügyvéd bevonásával hosszas, minimum 3-8 hónapos folyamat veheti kezdetét.

Természetesen, a fő profilunk továbbra is az étterem nyitások segítése, de nem kerülhettük meg ezt a témát. Szerencsére rengeteg új vállalkozás indul, amit a pandémia után még nagyobb körültekintéssel kell megalapozni.

Borító fotó: Tim Mossholder / Unsplash

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!