Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Konyha csak kiszállításra - Az étel kiszállítás feltételei 2022-ben

A pandémia óta töretlenül érkeznek hozzánk az olyan megkeresések, hogy a vendéglátóegység étel kiszállítást szeretne végezni, vagy kizárólag házhoz szállítással fog működni vendégtér nélkül.

A fogyasztói szokások megváltoztak, melyhez alkalmazkodni kell az étterem tulajdonosoknak is. De miben tér el egy kiszállítós étterem üzemeltetése a hagyományos vendéglátáshoz képest? A futárokra is ugyanazok a higiéniai szabályok vonatkoznak, akár a konyhában dolgozókra? Milyen követelményei vannak egy csak kiszállítással foglalkozó konyhának? A következőkben összefoglaltuk a tudnivalókat.

Ezek szükségesek, ha nincs helyben fogyasztás nálad

Hatósági bejelentés

Amennyiben csak ételkiszállítással szeretnél foglalkozni, annak hatósági bejelentés tekintetében ugyanolyan regisztrációs kötelezettségei vannak, akár egy hagyományos vendéglátóegységnek. Lényeges különbség az önkormányzati bejelentés esetében van. Egy XIII. kerületi üzletnyitással kapcsolatban az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy a csak kiszállítást végző vendéglátással foglalkozó cég esetén nem csak a telephely szerinti illetékes önkormányzat felé kell benyújtani a működési engedély kérelmet, hanem a cég székhelye szerinti illetékes hivatalnál is regisztrálni kell, hogy csomagküldő szolgáltatást végez.

Tehát függetlenül attól, hogy Budapest egyik kerületében létesíted a báziskonyhát, ahonnan kiszállítod az ételeket, amennyiben a cégednek például Érden van a székhelye, akkor kétféle önkormányzati regisztrációt kell végezned:

 • Amelyik kerületben nyitod az egységet ott be kell jelentened a báziskonyhádat, mint 0 fő vendégtérrel rendelkező vendéglátóegység.
 • A cég székhelye szerinti önkormányzatához (a példánkban ez Érd) bejelented, hogy csomagküldő szolgáltatást végzel.

A bejelentést, sőt a kialakítást megelőzően minden esetben érdemes egyeztetni az önkormányzattal, mert azt tapasztaltuk, hogy területileg lehetnek eltérések a szükséges adminisztrációban. Amennyiben a hagyományos vendéglátás mellett csak kiegészítésképpen végzed a kiszállítást, akkor is regisztrálni kell a csomagküldő kereskedelmet.

Csomagolás, címkézés

Az ételkiszállítással foglalkozó vendéglátóegységek kiemelt figyelmet kel fordítani az ételek csomagolására, hőntartására és címkézésére.

 • Az ételeket az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő és minősített csomagolásba kell elhelyezni.
 • Jól zárható, egyszer használatos dobozokra lesz szükség, amelyek a szállítás közben nem nyílnak ki és nem szennyeződnek.
 • Minden ételtételt jelöléssel, címkével kell ellátni és a következőknek kell szerepelnie rajta: étel neve, származási helye, fogyaszthatósági / minőség-megőrzési ideje, fogyasztási és tárolási „szabályok” (pl. „fogyasztásig hűtve kell tárolni” vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges”).

Kiszállítás

Amennyiben nem futárcéggel kötsz szerződést, hanem saját kiszállításra szervezed a működésedet, akkor az alábbi követelményeknek kell megfelelned:

 • Az étel kiszállítása aktív hűtött gépjárműben vagy hőntartást biztosító eszközben elhelyezve lehetséges.
 • Az étel kiszállításával egy időben élelmiszeren kívül egyéb áru nem szállítható.
 • hideg, illetve meleg ételeket külön szállítóeszközben szükséges elvinni, de ha ez nem lehetséges (pl. motorkerékpáron kevés a hely az áruszállító dobozban), akkor hőszigetelt ételdobozba kell helyezni őket.

Futárok

A futárok a saját „távpincéreid”, ezért viselkedésük, munkamoráljuk és ruházatuk tisztasága mind-mind a cégedet minősítik. Mivel ugyanúgy a vendéglátásban dolgoznak, mint a hagyományos kiszolgáló személyzet, számukra is kötelező az egészségügyi kiskönyv megléte.

Higiénia

Sokan belevágtak 2020-ban, hogy átalakítsák üzletüket a hagyományos kiszolgálás mellett kiszállításos értékesítésre is. Azonban nem minden vendéglátóegység alkalmas erre, hiszen a következő, leginkább higiéniát érintő feltételeknek meg kell lennie:

 • A csomagolóanyagok higiénikus tárolása. Ne feledkezz meg arról, hogy a csomagolóanyag gyártó cégek nagy mennyiségben szállítanak és ezeket el kell tudnod helyezni úgy, hogy a csomagolóanyagok szennyeződéstől védve legyenek!
 • A csomagolóanyag elkülönített tárolása az ételkészítési folyamatoktól. Bár maga a csomagolóanyag tiszta, a göngyöleg, amelyben érkezett esetleg megjárhatott néhány koszos raktárat. Gondolj erre, mielőtt a munkaasztalodra teszed a kartondobozokat!
 • A hőntartó doboz tisztasága is fontos. Egy koszos ételszállító doboz elgondolkodtatja a fogyasztót, hogy vajon a konyha is ennyire „tiszta” lehet-e. (Láttunk már futárt utcán földre helyezett szállító táskával.)
 • A futárok ruházatának és személyes higiéniájának felügyelete. A pincéredet sem engeded a vendégeid közelébe pecsétes inggel. Légy következetes a futáraiddal is, és követeld meg tőlük azt, amit a konyhai személyzetedtől.

Ezek voltak nagy általánosságban egy kiszállítással foglalkozó vendéglátóegység alapfeltételei, de természetesen ahány cég, annyi koncepció születhet meg a fejekben. Keress meg minket bátran, ha maradtak még kérdéseid!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!