Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Méltó munkakörülményeket a vendéglátásba – A dolgozói elégedettség rajtad is múlik!

A járványhelyzet enyhülésével az újrainduló helyeknek feladta a leckét a munkaerőhiány. Sokan elhagyták a szakmát és más területen helyezkedtek el, illetve nehéz versenyezni a magas fizetéseket kínáló szezonálisan üzemelő vendéglátó egységekkel. Különösen fontos lett, hogy a helyek megtartsák az értékes munkatársakat. Ma már csak olyan munkahely lehet vonzó, ahol a dolgozók a méltó munkakörülményekből is érzik, hogy fontos, megbecsült szereplői a vállalkozás életének.

Az üzletnyitási tanácsadásaink és a konyhatechnológiai tervezések során azonban még mindig találkozunk olyan leendő tulajdonosokkal, akik kevés figyelmet fordítanak erre a szempontra. Kész tervekkel, koncepcióval érkeznek, hatalmas lelkesedéssel mesélnek az elképzelésekről, a tervezett választékról és a jövőbeni tervekről, de amikor a személyzetnek biztosítandó háttér területekről, feltételekről kérdezzük őket, láthatóan elbizonytalanodnak. Hol van a dolgozói öltöző? Lesz szekrénye a dolgozóknak? Tudnak majd zuhanyozni, akik biciklivel járnak munkába? Biztos, hogy ilyen kicsi, zárt, sötét, ablaktalan helyiség lesz a legoptimálisabb a szakács munkájához? Egyáltalán végiggondoltak a munkafolyamatok és a tervezett konyha, kiszolgálópult ergonomikus környezetet biztosít-e a munkavállalóknak?

Cikkünkben összeszedtünk néhány szempontot, amiket érdemes végiggondolnod az egységed kialakítása során, ha hosszú távon szeretnél együtt dolgozni a kollégáiddal.

Miért fontos a munkavállaló elégedettsége?

Nagyon fontos, hogy a fogyasztótered szép, kényelmes, hangulatos legyen, hogy a vendégeid számára öröm legyen betérni hozzád. Ám hiába költesz milliókat a dizájnra, ha a leendő vásárlódat nem lesz, aki kiszolgálja.

Ahogy a vendégeidnél is szeretnéd elérni, hogy visszatérjenek hozzád és jó híredet vigyék a városban, ugyanez igaz a munkavállalóidra is. Hiszen hogyan várod el, hogy hónapokat, éveket dolgozzon nálad és mosolyogva végezze a feladatát, amikor megfordulni alig tud a konyhatérben, vagy nincs egy hely, ahol nyugodtan el tudja fogyasztani az ebédjét? A méltatlan munkakörülményekbe még a legpozitívabb felszolgáló és a legtürelmesebb szakács is hamar belefásul. Ráadásul a szakmában ma már általánossá váló munkaerőhiány miatt már rég nem érvényesíthető a korábban rendszeres „majd jön másik, aki értékeli, hogy legalább van munkája” mentalitás. Egyre kevesebb a minőségi szakember, aki meg „csak dolgozni” jön, az nem fogja azt a színvonalat produkálni, amit alapvetően a tulajdonosok elvárnának.

Szerethető munkahely kialakítása már a tervezésnél

A dolgozók számára ideális munkakörülmény kialakítását már a tervezőasztalon el kell kezdeni. Tisztában vagyunk vele, hogy különösen a főváros belső kerületeiben található vendéglátóegységekben korlátozottak a lehetőségek egy teljesen optimális munkahely kialakítására, de minden esetben mérlegelned kell: növelheted a fogyasztóteret a munkatér és a háttér területek rovására, de várhatóan számítanod kell a magas fluktuációra is.

dolgozói öltöző és mosdó (elkülönítve a vendégek által használt mosdótól) biztosítása jogszabályban előírt kötelezettség, azonban ne csak azért kerüljön fel a tervrajzra, mert enélkül nem kap engedélyt az egység. Legyen az öltöző olyan, ahol mindenki el tudja helyezni a táskáját, kabátját, személyes tárgyait. Ne egy dohos, sötét helyiséget jelöljünk ki erre a célra, mondván, úgyis keveset tartózkodnak itt! Természetesen nem egyedi dizájn bútorokkal kell berendezni az öltözőt, de egy tiszta fal, néhány kényelmes szék pozitív üzenetet közvetít a munkavállalók felé.

Amikor a háttér konyha kialakítása kerül szóba és a tulajdonos szeretne mindent egy ablaktalan, sötét, néhány négyzetméteres helyiségbe beszuszakolni, akkor mindig feltesszük neki a kérdést, hogy ő szívesen dolgozna-e hosszú távon egy ilyen szűk, csapdaszerű helyen akár 8-10-12 órát? A tervezési feladat átgondolásával, a koncepció újragondolásával néha csodákat lehet egy kis üzletben is tenni. Például szóba jöhet látványkonyha, ahol a szakács interakcióba léphet mind a felszolgálókkal, mind a vendégekkel és nem csavarodik be a folyamatos elszigeteltségtől.

megfelelő légtechnika, és a légkondicionálás is egy központi kérdés, nem egészséges nyáron hatvan fokban dolgozni, az ilyen munkakörülményeket kerüli már mindenki. Ugyanúgy nem jó, ha a pultosainkat egy nem végiggondolt tervezés miatt folyamatos huzathatásnak és hidegnek tesszük ki a téli időszak ajtónyitogatása miatt, a megfelelő fűtésre is gondolni kell.

Végül, de nem utolsó sorban gondolni kell az ergonomikusan kialakított munkaterületekre. Az „állandósult káoszban”, amikor semminek sincs meg a helye, hamar kialakul a dolgozóban a diszkomfort érzet, amely munkahely váltáshoz vezethet. Biztosítsunk átlátható tereket, legyen meg minden eszköznek és alapanyagnak a helye!

Feltehetően, és igen javasolt módon a kulcsemberek a vállalkozás megnyitása előtt már alkalmazásban vannak, érdemes a végső kialakításba bevonni őket. Nemcsak a megfelelő munkahelyet teremted meg a számukra, de a dolgozók kicsit magukénak is érzik majd az üzletet.

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!

© 2024 Minden jog fenntartva.