Ha a vendéglátóegységed az elviteles étel- és italkiszolgálásra épül, akkor meg kell találnod a megfelelő eldobható eszköz beszállítódat. 2021. július 1-jétől a műanyag eszközöket felváltották a környezetbarát megoldások, többek között a bambuszból készült evőeszközök. Ám nem minden zöld, ami annak látszik. Mire figyelj oda, amikor kiválasztod egyszerhasználatos bambusz eszközeidet a vendégkiszolgáláshoz? Cikkünkből megtudod!
Miért jó választás a bambusz?
A bambusz igazi szupernövény, szinte az egyetlen, amelyik az emberi túlfogyasztás sebességével arányosan képes nőni. A leggyorsabban növekedő bambuszok 1 év alatt elérik maximális méretüket, folyamatosan ellátják a piacot nyersanyaggal.
Termesztéséhez nem szükséges trágya, permetező szer vagy rovarölő anyag, hiszen teljesen „önellátó” és ellenálló ebben a tekintetben. Így a növény maga semmilyen káros anyagot nem szív fel, a belőle készülő eszközök teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre.
Bambuszból készülnek teljesen lebomló, illetve többször használatos eszközök is.
Vegyszermentességének köszönhetően 100%-ban komposztálható. A „tiszta” bambusz alig néhány hónap alatt lebomlik, míg más anyagokkal keverve a bambusz összetevő arányától függően 2-10 év alatt.
A bambusz tehát még a környezetbarát megoldások között is magasan vezeti a mezőnyt, ezért, ha a koncepciód megengedi, érdemes bambusz eszközöket választanod.
Mire figyelj a bambuszból készült termékek kiválasztásánál?
Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő eszközöknek mindig kiemelt figyelmet tulajdonítottak a szakhatóságok. Számtalan forgalmazó a környezetvédő új hullámot meglovagolva főleg bambusszal kevert, látszólag környezettudatos eszközöket kezdett árulni. Azonban egyes anyagok pl. a melamin bambusszal keverve bizonyos mértékben ártalmasak lehetnek az egészségre. A melamint és bambuszt tartalmazó termékekben a melamin, valamint a formaldehid együttes kioldódása gyakran jelentősen meghaladja az Európai Unió által megállapított határértéket.
Tehát ne tévesszen meg a „környezetbarát” megjelölés, ez önmagában még nem garancia arra, hogy a terméket az étkeztetésben is használni lehet. Minden a vendéglátásban használt eszköznek, csomagolóanyagnak élelmiszeripari minőséget kell képviselnie, melyekről gyártói tanúsítvánnyal kell rendelkezned. Ez garantálja, hogy nincs jelen a fogyasztókra veszélyes anyag az összetevők között. Érdemes figyelni az egyes termékeken elhelyezett „glass-fork” ikont, vagyis a pohár és villa jelölést, mely minden esetben azt jelenti, hogy az adott termék élelmiszer tárolására alkalmas, biztonságos anyagokból készült.
Nem elég a jó szándék, ha a természetbarát megoldásokat keresed, fontos ezeknek a tudatos kiválasztása is a vendégeid érdekében.