Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Kötelező feliratok az étteremben

Nincs étteremnyitás a belső enteriőr kialakítása nélkül. A megfelelően kiválasztott színek, a dizájn és anyagok mind-mind markáns képviselői a brandednek. Az arculati elemeken túl be kell tervezned néhány kötelező hatósági kiírást, amelyek bár cseppet sem trendik, de hiányuk igen költséges mulatság. Cikkünkből megtudhatod, milyen tájékoztató kiírásokat kell kötelezően kihelyezned a vendéglátó egységedbe.

Kik követelik meg a kötelező feliratokat az étteremben?

A kötelező feliratokat leginkább az önkormányzat, a fogyasztóvédelem és az ÁNTSZ fogja keresni. Bizonyos kiírások elmulasztásakor nem automatikusan jön a csekk, csupán figyelmeztetést kapsz (ilyen a panaszkezelő szervek kiírásának hiánya). Azonban akadnak olyan szimbólumok, amelyek kihelyezésének elmulasztása komoly pénzbírságot is maga után vonhat (pl. Dohányozni tilos! tábla). Érdemes tehát megelőzni a felesleges költségeket és a következő feliratokat jól látható helyre kihelyezni az üzletben.

Az üzemeltető cég elérhetőségei

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a panaszkezelő szervek mellett a saját cégük elérhetőségeit is feltüntessék. A cégnév, székhely és telefonszám mellett érdemes feltüntetni a központi e-mail címet, illetve honlap elérhetőséget, amennyiben rendelkezel ilyennel. Hiányára leginkább a fogyasztóvédelem fogja felhívni a figyelmet, első körben figyelmeztetéssel, a következő ellenőrzésnél azonban bírsággal sújtja a mulasztást.

Panaszkezelő hatóságok

A panasz milyensége szerint a vendéged négy hatósághoz nyújthatja be észrevételét, amelyek elérhetőségét szintén ki kell függesztened az éttermedbe.

Melyek ezek?

 • Az illetékes megyeszékhely Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya
 • A területileg illetékes megyei Kereskedelmi és Iparkamara Békéltető testülete
 • A területileg illetékes önkormányzat jegyzője és kereskedelmi csoportja
 • Az illetékes Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya

Az alábbi linken letölthető egy szabadon szerkeszthető minta a kötelezően kifüggesztendő felirati rendszerre, amely tartalmazza a hatóságokat, ahol az éttermi fogyasztó a panaszával élhet.

„Dohányozni tilos!” és a „Dohányzásra kijelölt hely” tábla

„Dohányozni tilos!” tábla 2014. május 1-jétől minden vendéglátó egység számára kötelező elem. A dohányzásra szolgáló hely kijelölése opcionális, de ha rendelkezel ilyennel, akkor azt kötelező táblával jelölnöd. A feliratoknak legalább A4-es méretűnek kell lenniük, olvashatónak és a jogszabályban meghatározott betűmérettel kell rendelkezniük. A magyar nyelv mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a tiltótáblának.

A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, tehát saját arculatodhoz igazíthatod.

Nagyon oda kell figyelni ezekre a jelzésekre, ugyanis egy ÁNTSZ részéről ellenőrzés idején nincs első figyelmeztetés, hanem azonnal érkezik a hatósági büntetés.

A hivatalos ÁNTSZ által elfogadott „Dohányozni tilos!” és a „Dohányzásra kijelölt hely” feliratot innen tudod letölteni:

Dohányozni tilos!

Dohányzásra kijelölt hely

Vásárlók Könyve

Nem felirat ugyan, de nagyon fontos szempont, hogy a helyi önkormányzat által hitelesített Vásárlók Könyvét jól látható, a vendég számára könnyen hozzáférhető helyre kell kihelyezni. A Vásárlók Könyvével kapcsolatos ügyintézésről és tudnivalókról ebben a cikkünkben részletes írtunk.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!

© 2024 Minden jog fenntartva.