Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Akik az első éttermeket nyitották, avagy már az ókorban is voltak bátor emberek

Egy korábbi még koronavírus előtti békeidőben készült felmérés szerint a 8 milliós fős felnőtt magyar lakosság 41%-a legalább félévente, 13%-a pedig havi szinten jár étterembe. Nyilván a nagyvárosokban teljesen más az arány, szinte a mindennapjaink részévé váltak a vendéglátóhelyek, legyen szó kávézókról, dolgozói menzákról vagy egyéb éttermekről. A lehetőségek száma szinte végtelen, ha ennél vagy innál valamit, csak pénztárca kérdése, milyen gyakran keresed fel ezeket az egységeket. Ilyen gasztrokánaánban bizonyára nem is gondolnád, hogy a rómaiak idején főleg a szegények jártak a tavernákba, vagy a középkorban csak azt ehetted, amit a szakács épp eléd tett. Lássuk, kik voltak az első olyan bátor emberek, akik belefogtak a vendéglátásba!

Éttermek az antik Rómában és Görögországban

Pompeii romjai között 150 ókori éttermet fedeztek fel.
Fotó: Yaopey Yong (Unsplash)

Mit adtak nekünk a rómaiak és a görögök? Az építészeti csodák és egyéb vívmányok mellett feltalálták az éttermek ősét, a thermopoliumokat is. Ezek a nyilvános étkezdék a mai klasszikus kifőzdékhez hasonlítottak, sőt feltalálták az önkiszolgáló pultsort. Kör alakú lyukakat vágtak a kiszolgálópultba, amelyekbe besüllyesztették a tálaláshoz használt agyagedényeket a frissen főtt ételekkel. Bár minden társadalmi osztály fogyaszthatott itt, jobbára a szegények látogatták a thermopoliumokat, hiszen a saját konyha luxusnak számított azokban az időkben. A római szakácsok olyan modern konyhai eszközöket használtak, mint a mozsár, különféle szűrők, húsdarálók és speciális kések. Csak Pompeii romjai között 150 olyan épületet találtak, ahol a régészeti kutatások szerint thermopolium működhetett.

Vendéglátás a Nagyfal mögött

Bár Kína sokáig nem nyitotta meg kapuit az idegenek előtt, a Song-dinasztia idején (960-1279) virágzott a vendéglátás. A hagyományos kínai teaházak mellett olyan létesítmények is megszülettek, ahol meleg étellel kínálták a vendégeket. Ennek az időszaknak köszönhetjük az első étlapokat, hiszen olyan népszerűek voltak a vendéglátóhelyek, hogy előre elkészített menüsorral kellett gyorsítaniuk a kiszolgálást. A keleti gyümölcsök és fűszerek mellett friss halat, valamint zöldégeket kínáltak agyagedényekben. Az első „üzleti ebédek” szintén a kínaiak nevéhez fűződnek, hiszen a kereskedők szívesen invitálták meg üzleti partnereiket egy-egy étkezésre.

Útszéli tavernák Európában

A középkorban igen fejlett eszközökkel dolgoztak a szakácsok.
Fotó: Oleksandr Kurchev (Unsplash)

Miközben Kínában dübörögtek a vendéglátóhelyek, addig a középkori Európában visszafejlődött a vendéglátás az ókori elődökhöz képest. Felértékelődött a praktikusság a kulináris élvezetekkel szemben. A fontosabb kereskedelmi útvonalakon, illetve nagyvárosokban létrejöttek a szállást és meleg étkezést kínáló tavernák, vagyis inn-ek. Ezek a létesítmények a fáradt kereskedők és utazók részére biztosítottak pihenési lehetőséget. A gazdag ételválasztékot az innek konyhái hírből sem ismerték, általában azt kaptak a vendégek, amit a szakács aznapra kigondolt a szűkös alapanyagokból. Legfőbb kínálat a kenyér, sajt, krumpli, kolbászok és sült húsok voltak, „jobb helyeken” napi levest és némi zöldség vagy gyümölcsöt kínáltak. Elvitathatatlan tény azonban, hogy a középkori körülményekhez képest a konyhai felszerelések komoly fejlődésen mentek keresztül. Ekkor jelentek meg ugyanis az első sajtreszelők, borsőrlők, serpenyők, mérlegek és sodrófák, persze ettől még nagyon messze áll a ma ismert étterem fogalma vagy a fine dining világa.

Az éttermek újkori történetével a következő cikkünkben foglalkozunk!

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!