Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Akinek minden nap imába foglaljuk a nevét – gazdag háziasszony találta fel a mosogatógépet

Valahányszor egy lakodalommal felérő családi ebéd után pakolom be a mosogatógépet, elmormolok egy köszönetet a mosogatógép feltalálójának. Valószínűleg így van ezzel az is, aki gasztrovállalkozást üzemeltet és a konyhájában mosogatógép is helyet kapott. De kinek is köszönhetjük mindezt? Mielőtt utána jártam a valós történetnek, semmiképpen sem egy porcelánjait féltő gazdag háziasszony képe rémlett fel előttem a témával kapcsolatban. Igen, engem is meglepett, de így van, 1886-ban Josephine Cochrane szabadalmaztatta a találmányt néhány gyengén sikerült előzmény után. De mi vezetett az éttermek munkáját is megkönnyítő mosogatógép feltalálásához?

Hanyag személyzet miatt találta fel a mosogatógépet

A fiatal Josephine Cochrane. Forrás: clickamericana.com

Az első mosogatógép prototípusok ötlete az ipari forradalomhoz köthető. A Chicagóban élő Josephine Cochrane azonban nem egy tudományos páholy mérnöki tagja volt, hanem egy leleményes háziasszony, aki megelégelte a személyzet hanyag munkáját.

Az élénk társasági életet élő William Cochrane textilmágnás villájában egymást érték a fogadások és az előkelő partik, aminek fő szervezője természetesen maga a ház űrnője volt. Josephine komoly hangsúlyt fektetett minden estély színvonalára, így rendre előkerültek az értékes, XVII. századi porcelánkészlet darabjai. Ám a Cochrane család személyzete közel sem tartotta annyira becsben az étkészletet: a tányérok rendre kicsorbultak, a csészék megkoptak, a kistányérok összetörtek. Josephine megelégelte a trehány munkát, a cselédek alapos fejmosását követően pedig megszületett a mosogatógép gondolata.

Ötlettől a világkiállításig

Vélhetően az ötlet sose valósult volna meg, ha William Cochrane 1883-as halálát követően az özvegyasszony nem találta volna magát nyakig a férje hátrahagyott adósságaiban. Josephine felkereste George Butters helyi szerelőt, aki később első alkalmazottjává vált, és megosztotta a férfival a tervét.

Bár korábban is voltak gyenge próbálkozások mosogatógép feltalálására, de egyik sem érte meg a kereskedelmi forgalomba hozatalt. Mrs. Cochrane gépe azonban páratlan volt a maga nemében, ugyanis nem csinált „félmunkát”. Tételesen lemérte a háztartásában található összes edényt, rekeszeket tervezett egy légmentesen záródó fémtárolóba az edények biztonságos elhelyezésére a mosogatási művelet végéig. Az „elődeivel” ellentétben Josephine gépének működése víznyomáson alapult, egy hajtókar segítségével szappanos vizet juttatott a fémtartályba, majd szétfröcskölte az edények között. Az öblítés ugyan kezdetben még kézzel történt, a továbbfejlesztett modellek már önöblítésre is képesek voltak.

Josephine az 1886-os szabadalmaztatás után maga értékesítette új találmányát, amelyre elsősorban, nagy meglepetésére, az éttermek és a szállodák haraptak rá, nem a háziasszonyok. A felsőosztály, mjad a középréteg jóval később engedhette meg magának a szerkezetet, de ennek leginkább nem anyagi okai voltak, hanem a hagyományos háztartások áram- és vízkapacitása nem volt elegendő egy ilyen gép működtetéséhez. Az igazi áttörést az 1893-as Chicagói Világkiállítás hozta el, amely után nemcsak a vendéglátó egységekbe, de lassan a háztartásokba is befészkelte magát az új konyhai gép.

Korabeli plakát a mosogatógépről. Forrás: annarborbuilders.com

A feltaláló hagyatéka

Garis-Cochrane gyár 1897-ben alakult meg és a feltaláló 73 éves korában bekövetkezett haláláig, 1913-ig rendkívüli fejlődésen ment keresztül. A vállalatot 1940-ben vásárolta meg a Whirlpool, amely később a Kitchen Aid cég részévé vált.

Manapság már nem tervezünk úgy konyhát, hogy ez a fontos berendezési tárgy kimaradna akár háztartásról, akár étteremről vagy üzemi konyháról legyen is szó. Az idő pénz, márpedig a kézi mosogatás nagyon munkaerőigényes. A gépesítés mellett szól ezen kívül, hogy a kézi mosogatáshoz képest lényegesen kevesebb a vízfelhasználása, amely a környezettudatosság felértékelődésével szintén fontos szempont lett. Szintén előnyös, hogy a mosogatógépek, különösen a vendéglátásban használt ipari gépek olyan magas hőfokon tudnak mosogatni, amely fertőtleníti is az edényzetet. A koronavírus idején nem kell magyarázni ennek a jelentőségét.

Jegyezzétek meg jól a nevet, Josephine Chocrane, az első nő, aki a konyhatechnológiában nagyot alkotott és akinek imába foglalhatjuk a nevét!

A sorozatot folytatjuk az egyéb konyhagépek történetével!

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!