Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

FELIR szám, avagy így lehetsz hivatalosan is vendéglátós!

Az étteremnyitás papírmunkáinak egyik állomása a KÜJ-KTJ, az OSZIR és az önkormányzati bejelentés mellett, a FELIR szám igénylése. De pontosan miért is van szükség erre a számra? Mi az a felügyeleti díj? Mikor és mennyit kell befizetni? Cikkünkben összefoglaltuk a tudnivalókat!

Mi az a FELIR?

A FELIR, vagyis az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer a gyűjtőhelye minden olyan cégnek, egyéni vállalkozásnak vagy a felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személynek, amelyek valamilyen úton-módon kapcsolódnak az élelmiszer iparághoz. A zöldségtermelőktől kezdve a sertésneveldéken át az élelmiszer szállításban közreműködő cégeken keresztül egészen az éttermekig, mindenkinek szükséges regisztrálni a NÉBIH felületén.

Ha a vállalkozásod élelmiszer-előállítással, forgalmazással, vendéglátással vagy közétkeztetéssel foglalkozik, akkor te is beletartozol a felügyeleti díjra kötelezettek körébe.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) alapján csak olyan piaci szereplőtől lehet vásárolni élelmiszert, aki FELIR azonosítóval rendelkezik. Tehát neked is egy tökéletes lehetőséget nyújt, hogy partnereidet leellenőrizhesd az információs rendszerben.

Mi az a felügyeleti díj?

Az élelmiszerlánc felügyeleti szerv működésével kapcsolatos költségeket közösen viselik az élelmiszerlánc szereplői. Tehát a felügyeleti díj minden FELIR rendszerben regisztrált vállalkozás részére kötelezően fizetendő.

A díj mértéke a felügyelet alá tartozó tevékenységből származó, előző évi nettó árbevétel 0,1%-a, melyet két egyenlő részletben kell megfizetni, az első részletet minden év július 31-ig, a második részletet a következő év január 31-ig. Az előző évre vonatkozó bevallást május 31-ig kell elkészíteni.

A regisztráció menete

NÉBIH portáljára ügyfélkapus azonosítóval lehet belépni.

Az üzlet tulajdonosaként egyszerűbb a regisztráció indítása, ugyanis elegendő a Tevékenységek menüpontban a FELIR azonosítót kérek lehetőséget kiválasztani. Itt a rendszer egyértelműen végigvisz az igénylés menetén.

Amennyiben nem a tulajdonos kéri a FELIR azonosítót, illetve a továbbiakban nem ő kezeli a bevallást, akkor meghatalmazást szükséges készíteni. Ennek menetéről a NÉBIH oldalán találsz segítséget.

Mi a teendő, ha változnak a céges adatok?

Már meglévő FELIR szám esetén az ügyintézés első lépéseként érdemes megnézni, hogy a rendszerben milyen céges és meghatalmazotti adatok szerepelnek, nincs-e olyan változás, amit módosítani szükséges a FELIR rendszerben. Példa erre, ha az elmúlt időszakban a cég székhelye változott, akkor az erre vonatkozó adószám utolsó két számjegye is módosulhat. Adatváltozás esetén a megfelelő módosító adatlapokat kell kitölteni és elküldeni a NÉBIH felé. A szervezet tájékoztatása szerint jelenleg ezt papíralapon, postai úton szükséges elvégezni, de már fejlesztés alatt van az online adatmódosítási lehetőség is.

A pandémiára tekintettel a 2020-as évben is módosultak a befizetési határidők, a július 31-ig esedékes díjat szeptember 30-ig kellett befizetni. Érdemes lesz figyelni, hogy a 2021-es évben is tesz-e ilyen könnyítést a kormányzat. Egyelőre erről nincs információnk.

Azoknak az ügyfeleinknek, akikkel együtt dolgozunk az üzlet tervezésén, a koncepció kialakításán vagy az étteremnyitási feladatokon, az adminisztrációs teendőkben is segítséget nyújtunk. Kérd árajánlatunkat a honlapunkon!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!

© 2024 Minden jog fenntartva.