Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Hogyan szerezz külön engedélyt éttermednek?

Frissítés: 2021. július 1-jétől megszűnt a külön engedélyeztetési eljárás. Részletek az erről szóló cikkünkben.

Az étteremnyitással kapcsolatban a külön engedélyeztetés menete okozza a legtöbb fejtörést a vállalkozásoknak. Számos regisztráció mellett, mint a KÜJ-KTJ, az OSZIR-regisztráció vagy az önkormányzati bejelentés ezen az adminisztrációs futamon is túl kell esnie a gasztro vállalkozást tervezőknek, amennyiben a választékukban helyben készített ételek is szerepelnek, és nem italszolgáltatással foglalkoznak. Cikkünkből kiderül mit és hogyan kell intézned!

Mi köze az Állategészségügynek az éttermekhez?

Az éttermi engedélyeket sokan a NÉBIH betűszóhoz kötik, bár ők sok más feladat mellett az ellenőrzési folyamatokban vesznek részt, és az engedélyeztetést a járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályok intézik.  Az általuk kiállított külön engedélyt meg kell szereznie minden vendéglátó egységnek a nyitáskor.

Járásonként, sőt kerületenként eltérő lehet az engedélyeztetés menete, az illetékes élelmiszerbiztonsági felügyelővel mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot. A hatóság képviselője szemlén győződik meg arról, hogy az üzlet technológiai kialakítása megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, rendelkezésre állnak- e az egyéb személyi és tárgyi feltételek. A látottak alapján jegyzőkönyv is készül, melyben rögzítik az esetleges hiányosságokat, amit záros határidőn belül pótolni kell.

Adminisztrációs kötelezettség is felmerül a külön-engedélyeztetés folyamatában, a területileg illetékes járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály felé különböző dokumentumokat kell benyújtani.

Milyen dokumentumokat kell beadni az Állategészségügynek az étteremnyitáskor?

A beadandó dokumentumok listáját az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet határozza meg, ezek a következők:

  • Közmű nyilatkozat, vagy esetleg a közüzemi számlák egy-egy példánya
  • Technológiai alaprajz a kialakításról, a berendezési tárgyak jelölésével
  • Technológiai műszaki leírás, mely dokumentum tartalmazza a tervezett alkalmazotti létszámot, mosogatási, hulladékkezelési és takarítási utasítást, valamint az áruszállítás módját, a beérkező termékek kezelését, tárolását, a konyhatechnológiai folyamatok ismertetését
  • Vízminta, amely 30 napnál nem régebbi ivóvíz megfelelőségét tanúsító vízvizsgálati eredmény
  • Szakképesítési igazolás, mely igazolja, hogy a személyi feltételek adottak az adott tevékenységhez
  • Külön engedély kérelem nyomtatvány, melyet ki kell tölteni a cégadatokkal

Az általunk tervezett vendéglátó egységek olyan alaprajzzal és technológiai leírással készülnek, melyek alkalmasak a külön engedélyeztetés lefolytatására. A legtöbb esetben – bár ez nem kötelező – a területileg illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály képviselőjének előzetesen bemutatjuk a terveket a kivitelezés előtt, mely nagyobb biztonságot ad a beruházás megkezdéséhez.

Amennyiben építési engedélyeztetés szükséges a tervezett vendéglátó egység kialakításakor, úgy a konyhatechnológiai dokumentációt is kötelezően be kell nyújtani, melyet a szakhatóságok véleményeznek.

Kérd árajánlatunkat, nemcsak a koncepció alkotásban, tervezésben, hanem a szükséges dokumentáció elkészítésében is segítséget nyújtunk!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!