Frissítés: 2021. július 1-jétől megszűnt a külön engedélyeztetési eljárás. Részletek az erről szóló cikkünkben.
Az étteremnyitással kapcsolatban a külön engedélyeztetés menete okozza a legtöbb fejtörést a vállalkozásoknak. Számos regisztráció mellett, mint a KÜJ-KTJ, az OSZIR-regisztráció vagy az önkormányzati bejelentés ezen az adminisztrációs futamon is túl kell esnie a gasztro vállalkozást tervezőknek, amennyiben a választékukban helyben készített ételek is szerepelnek, és nem italszolgáltatással foglalkoznak. Cikkünkből kiderül mit és hogyan kell intézned!
Mi köze az Állategészségügynek az éttermekhez?
Az éttermi engedélyeket sokan a NÉBIH betűszóhoz kötik, bár ők sok más feladat mellett az ellenőrzési folyamatokban vesznek részt, és az engedélyeztetést a járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályok intézik. Az általuk kiállított külön engedélyt meg kell szereznie minden vendéglátó egységnek a nyitáskor.
Járásonként, sőt kerületenként eltérő lehet az engedélyeztetés menete, az illetékes élelmiszerbiztonsági felügyelővel mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot. A hatóság képviselője szemlén győződik meg arról, hogy az üzlet technológiai kialakítása megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, rendelkezésre állnak- e az egyéb személyi és tárgyi feltételek. A látottak alapján jegyzőkönyv is készül, melyben rögzítik az esetleges hiányosságokat, amit záros határidőn belül pótolni kell.
Adminisztrációs kötelezettség is felmerül a külön-engedélyeztetés folyamatában, a területileg illetékes járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály felé különböző dokumentumokat kell benyújtani.
Milyen dokumentumokat kell beadni az Állategészségügynek az étteremnyitáskor?
A beadandó dokumentumok listáját az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet határozza meg, ezek a következők:
- Közmű nyilatkozat, vagy esetleg a közüzemi számlák egy-egy példánya
- Technológiai alaprajz a kialakításról, a berendezési tárgyak jelölésével
- Technológiai műszaki leírás, mely dokumentum tartalmazza a tervezett alkalmazotti létszámot, mosogatási, hulladékkezelési és takarítási utasítást, valamint az áruszállítás módját, a beérkező termékek kezelését, tárolását, a konyhatechnológiai folyamatok ismertetését
- Vízminta, amely 30 napnál nem régebbi ivóvíz megfelelőségét tanúsító vízvizsgálati eredmény
- Szakképesítési igazolás, mely igazolja, hogy a személyi feltételek adottak az adott tevékenységhez
- Külön engedély kérelem nyomtatvány, melyet ki kell tölteni a cégadatokkal
Az általunk tervezett vendéglátó egységek olyan alaprajzzal és technológiai leírással készülnek, melyek alkalmasak a külön engedélyeztetés lefolytatására. A legtöbb esetben – bár ez nem kötelező – a területileg illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály képviselőjének előzetesen bemutatjuk a terveket a kivitelezés előtt, mely nagyobb biztonságot ad a beruházás megkezdéséhez.
Amennyiben építési engedélyeztetés szükséges a tervezett vendéglátó egység kialakításakor, úgy a konyhatechnológiai dokumentációt is kötelezően be kell nyújtani, melyet a szakhatóságok véleményeznek.
Kérd árajánlatunkat, nemcsak a koncepció alkotásban, tervezésben, hanem a szükséges dokumentáció elkészítésében is segítséget nyújtunk!