Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Takarítószerek az étteremben, avagy mi is az az OSZIR regisztráció?

Akik már régóta a vendéglátásban dolgoznak, tudják, hogy az ÁNTSZ régen aktívan részt vett az engedélyek kiadásában. Ma már nem ez a szerepkörük, viszont az egyik regisztráció, ami az étteremnyitáshoz szükséges az ÁNTSZ-hez tartozik. Bár ez a bejelentés már több éves múltra tekint vissza, mégis azt tapasztaljuk, hogy sokan megfeledkeznek erről a kötelezettségükről. A KÜJ-KTJ-vel kapcsolatos, és az új üzlettípus besorolásáról szóló cikkünk után most összefoglaltuk, hogy mi is az az OSZIR regisztráció és mi az ügyintézés menete!

Ismerkedj meg a Kémiai Biztonsági Szakrendszerrel!

Az étteremnyitással járó számos ügyintézés mellett a vendéglátó egységben alkalmazandó vegyszerek bejelentését is fel kell írnod a naptáradba. Az ÁNTSZ szigorúan veszi a gasztrovállalkozásoknál használatos takarítószereket, csakis a megfelelő biztonsági adatlappal rendelkező vegyszerek kerülhetnek be a konyhák takarítási utasításába.

A Kémiai Biztonsági Szakrendszerbe jelentheted le az ÁNTSZ felé, hogy a jövőben melyik vegyszereket szeretnéd alkalmazni.

Hogyan regisztrálj az OSZIR rendszerébe?

Az ügymenet OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztrációval kezdődik.

A regisztrációt követően általában 3-5 nap alatt érkezik meg e-mailben egy azonosítószám, amellyel be lehet lépni a Kémiai biztonsági szakrendszerbe. A kitöltéshez segítséget nyújt a Tájékoztató az OSZIR kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység bejelentéséről PDF fájl, amelyet innen letölthetsz.

A megfelelő céges adatok kitöltése után a vendéglátó egységedben használatos vegyszereket kell kiválasztani a legördülő listából. Akkor sincs baj, ha nem találod meg elsőre valamelyik tisztítószert, mert a rendszer engedélyezi a biztonsági lapok feltöltését, amelyet megkaphatsz a takarítószer beszállító cégtől vagy a kereskedőtől, akitől vásároltál. A regisztrációt elkészítheted már hónapokkal a nyitás előtt, de akár az utolsó héten is.

Van-e költsége a bejelentésnek?

A rendszer figyelmeztet, hogy fizetési kötelezettséggel tartozunk az ÁNTSZ felé. A díjat (2021 első felében 7800 Ft-ot) a tevékenység végzésének helye szerint területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok számlaszámára kell elutalni.

Ne felejtsd el, hogy a HACCP-nek fontos része a takarítási utasítás az alkalmazott vegyszerek és hígítási arányok feltüntetésével, illetve a munkavédelmi dokumentációkban is foglalkozni kell ezzel a területtel a kémiai kockázatértékelésben!

Legfrissebb híreink

 • All Post
 • Allergén
 • Engedélyek
 • Érdekességek
 • Étteremnyitás
 • Hulladékgazdálkodás
 • Koncepció tervezés
 • Konyhatechnológia
 • Környezetvédelem
 • Pénzügyek
 • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!

© 2024 Minden jog fenntartva.