Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Vendéglátó egységek új üzlettípus besorolása 2021

Milyen bejelentési kötelezettsége van az éttermeknek?

Az új év új adminisztrációs kötelezettséget hozott a vendéglátó egységek számára. A szakma régóta szorgalmazta a vendéglátóhelyek típusainak felülvizsgálatát és egy sokkal átláthatóbb besorolási rendszer kiépítését. Január 1-jétől jogszabály módosítással életbe is lépett az új rendszer. Megmutatjuk, mit érdemes tudni róla!

Új jogszabály: bejelentés vendéglátóhely üzlettípus besorolásáról

Az év elejétől hatályba lépett a 634/2020. (XII. 22.) kormány rendelet, amely meghatározza a vendéglátóhelyek üzlettípusait és azok jellemzőit is.

A vendéglátásra vonatkozó, korábban hatályban lévő jogszabályok frissítése időszerű volt, hiszen nemcsak a termékkör szerinti besorolás nem volt teljesen egyértelmű, de a hatályos áfa-törvénnyel sem került összhangba. Az üzemeltetők fő tevékenysége és a fő termékkör egyáltalán nem határozta meg pontosan a vendéglátóhely típusát. A módosított jogszabály ennek kiküszöbölésére jött létre.

Az üzlettípus bejelentését 2021. március 31-ig szükséges megtenni a vendéglátóegység telephelye szerint illetékes önkormányzathoz.

Mi a bejelentés menete?

A jegyzők várhatóan automatikusan kiküldik majd online az értesítést a bejelentés menetéről, ha ez nem történik meg, érdemes telefonon vagy elektronikusan felkeresni a hivatalt.

A jegyző által átküldött nyilatkozatot az üzemeltetői adatokkal ki kell tölteni és pontosan ki kell választani, hogy a vendéglátó egység mely üzlettípusba tartozik. Ezt a nyilatkozatot aláírva, elektronikus úton szükséges elküldeni az illetékes önkormányzat által egyénileg megadott módon e-mailen vagy E-papíron keresztül.

Az alábbiakban mintaként csatoljuk a III. és az V. kerületi önkormányzat bejelentőjét. Az egyiknél e-papíron keresztül történik a bejelentés, a másiknál e-mailben az önkormányzat ipari és kereskedelmi ügyekért felelős osztályára kell elküldeni a nyilatkozatot.

Az új üzlettípusok és jellemzőik

Segítségként a következőkben kiemeltük a Magyar Közlönyből, hogy mely típusba tartozhat az üzleted.

1. Étterem
Fő terméktípusa: Melegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.

2. Büfé
Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

3. Cukrászda
Fő terméktípusa: Cukrászati készítmény, édesipari termék
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely
Fő terméktípusa: Kávéital, alkoholmentes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

5. Italüzlet, bár
Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

6. Zenés-táncos szórakozóhely
Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.).
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely
Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5629 – Egyéb vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.

8. Gyorsétterem
Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.

9. Rendezvényi étkeztetés
Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés
Üzemeltetés típusa: Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:
A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

10. Alkalmi vendéglátóhely
Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített food truck, borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

11. Mozgó vendéglátóhely
Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó food truck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

Sok esetben nagyon nehéz egy kategóriába behelyezni a vendéglátó egységet. Rengeteg Petőfi típusú ” Minek nevezzelek?” gasztrovállalkozás működik, amit gyakran a bisztró fogalmával próbáltunk azonosítani. Várhatóan az áfa-törvény is le fogja követni a rendeletet. Érdemes lesz erre is figyelni!

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!