Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

A könyvelőd nem a kontrollered

Kontrollerként gyakran szegezik nekem a kérdést, hogy milyen könyvelni, holott soha életemben nem könyveltem. Sok ember fejében a „misztikus” pénzügy minden területét a könyvelő uralja, de a valóság ennél azért árnyaltabb.

Lássuk mit is csinál egy könyvelő? Elsődleges feladata minden pénzügyi bizonylat (lánykori nevén főleg számlák, bankszámla kivonatok stb.) rögzítése egy könyvelési rendszerben, hogy utána el tudja készíteni belőle a kötelező adó/áfa bevallásokat és mérleget/eredménykimutatást.

Leegyszerűsítve: a könyvelő olyan, mint egy Formula-1 csapat szerelőgárdája és a kontroller a pilóta. Egyik sincs meg a másik nélkül, van közös tudásbeli halmazuk, de eltérő feladatokkal kell megbirkózniuk nap, mint nap.

Ehhez képest a kontroller ekkor kapcsolódik a folyamatba, ugyanis ő ezeket az adatokat használva készít terveket, további kimutatásokat, amelyekből az adott vállalkozás vezetője döntéseket tud hozni. Mindezt akár egy rendszerben is fókuszálhatja, ami az üzlet mélyebb megértését, áttekintését teszi lehetővé. Természetesen a kontrollernek is tisztában kell lennie a számviteli szabályokkal és ajánlatos némi könyvelői tudás is hozzá, de teljesen más gondolkodásmódot igényel.

Ebből ered, hogy a könyvelőd nem a kontrollered. Habár sok könyvelő iroda vállal be alap kontrolleri feladatokat, alapvetően ez nem az ő szakterületük, tehát ha ilyen irányú segítségre van szükséged, akkor fordulj profikhoz. Ha gasztro vállalkozásban gondolkozol, akkor érdemes olyan pénzügyi szakértőhöz fordulnod, aki jártas ezen a területen, és átlátja a folyamatokat.

Szerző: Rétfalvi Zoltán – gasztro mentor

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!